over ons
dansen >
ballroom - salsa
wedstrijden
dansfeesten
inschrijfformulier
contact

amstelveen
home
 
 

DE SAMBA

De vrolijke Samba, gedanst in tweekwartsmaat, is met zijn huidige naam in 1924 overgewaaid uit het Zuid-Amerikaanse Brazilië, waar men, zeker tijdens de carnavalsdagen, niet zonder de Samba kan.

Oorspronkelijk was het een vrolijke, lichtzinnige dans van de Bantu-negers. Reeds in de 17e en 18e eeuw werd de Samba door zijn vrolijke karakter ook meteen een favoriete dans en staat in het teken van carnaval en vrolijkheid.

Tegenwoordig is de Samba één van de uitbundigste dansen van de Latijns-Amerikaanse sector.

DE CHA-CHA

Deze dans vindt zijn oorsprong in het Zuid-Amerikaanse Cuba en is een vierkwartsmaat. Als 'uitvinder' van de Cha-cha staat ene Enrique Jorrin te boek.

Pas in 1953 werd de Cha-cha in Europa geïntroduceerd, maar was dan ook vanaf die tijd een groot succes bij alle dansliefhebbers. Deze dans heeft als doel een 'kat-en-muis' spelletje tussen man en vrouw uit te beelden, een kokette flirt, en is derhalve een vooral zeer speelse en ritmische dans. Hij wordt pittig, of zelfs een beetje lichtzinnig en brutaal gedanst.

DE RUMBA

Oorspronkelijk werd de Rumba het eerst in Afrika gedanst. De slaven, die vanuit Afrikaanse landen naar Amerika werden getranporteerd bleven, ondanks alle ellende, hun eigen cultuur trouw en dansten het langzame ritme met overgave.

Toch ontkwam de Rumba niet aan de Latijns-Amerikaanse invloeden. De huidige vorm van de dans heeft raakvlakken met de Habanera. Pas in de dertiger jaren kwam de Rumba naar Europa, om na 1945 ‘herontdekt’ en verder ontwikkeld te worden door de Fransen.

Tegenwoordig heeft de Rumba het predikaat ‘Dans van de liefde’ gekregen en beeldt vooral de liefdesperikelen tussen man en vrouw uit. De Rumba is bij uitstek een dans met erotische en uitnodigende bewegingen met grote nadruk op de heupbewegingen.

DE PASO DOBLE

Deze dans is de enige dans die zijn oorsprong in Europa vindt, om preciezer te zijn in Spanje. Hij heeft dan ook wat raakvlakken met de Flamenco. Dit is de enige dans waarin de mannelijke helft van het danspaar de hoofdrol speelt, hij beeldt namelijk de toreador uit, terwijl zijn dame de ‘capa’ is. De dans geldt als uitbeelding van het stierengevecht.

In vroeger jaren heette de Paso Doble “Paso Double”, hetgeen letterlijk betekent: dubbele pas. Zo’n 'dubbele pas’ komt regelmatig voor in de danspassen en is een teken van het temperament-volle karakter van de dans.

DE JIVE

De hekkensluiter van de Latijns-Amerikaanse dansen stamt uit de Noord-Amerikaanse ghetto's en werd ook het meest recent in Europa geïntroduceerd, namelijk rond de Tweede Wereldoorlog en met name in de tijd van Boogie, Swing en Rock 'n Roll, waarop hij ook gebaseerd is.

De oorspronkelijke benaming is Jitterbug, de Engelsen maakten daar Jive van. Het is een vrolijke dans die niet speciaal iets uitbeeldt. De dans wordt krachtig gedanst en er wordt, als men hem vergelijkt met de overige Latijns-Amerikaanse dansen, veel in 'gesprongen', waarin de maat van de muziek nauwgezet gevolgd wordt.